Album for the Lute – Various Composers – Bernhard Hofstötter (Lute)

Toen Dr. Werner Wolffheim in 1928/29 zijn beroemde partiturencollectie veilde in Berlijn, zat daar naast originele edities van de Kunst der Fuge en het Musikalische Opfer van J. S. Bach ook een Album für die Laute bij. Dit handschrift wordt nu in Melbourne bewaard en is hier voor de allereerste keer te horen dankzij deze nieuwe opname.

Bernhard Hofstötter, ons welbekend van zijn optreden voor de luitdag op 13 oktober 2019 in Brussel en van zijn talrijke cd’s, leert ons hier enkele eerder obscure luitcomponisten kennen zoals Achaz Casimir Hültz (1658-1723) en Jean Berdolde Bernard Bleystein de Prague.
Maar de namen van Esaias Reusner de jongere, Germain Pinel en Ennemond Gaultier doen bij velen allicht wel een belletje rinkelen. Reken daarbij nog een portie Anoniemen en de cd is vol.

Bernhard Hofstötter bespeelt een instrument gebouwd door Martin Hurttig in 2019 dat gebaseerd is op een 11-korig model van Laux Maler.

Het tekstboekje in het Duits en Engels bevat interessante uitleg door Michael Treder over het ontstaan van het manuscript, over de stukken zelf en over het gebruikte instrument. Daarnaast vertelt Bernhard Hofstötter zelf nog uitvoerig over de 19 e eeuwse verzamelaar Dr. Werner Wolffheim, die naast rechten ook musicologie studeerde. Hij was een bekende Bach-specialist en werd alom geprezen o.a. door Albert Einstein. In zijn verzameling bevonden zich naast dit handschrift voor 11-korige luit ook talrijke andere luittabulaturen zoals die van Judenkünig, da Milano, Kapsberger en Weiss.

Bernhard Hofstötter vertolkt op zijn rustige, delicate manier deze heerlijke barokmuziek voor luit, een voortreffelijke opname van meer dan 72 minuten om heerlijk bij weg te dromen.

Een aanrader!
Greet Schamp

Websites:

Playlist

Anonymous: La Double
Achaz Casimir Hültz: Gavotte – La Double
Anonymous: Sarabande – La Double

 • Sonata
  Achaz Casimir Hültz: Sarabande
  Anonymous: Gigue – La Double
 • Chaconne in A Minor
  Esaias Reusner: Allemande – Double de la Précédente
  Anonymous: Courante – La Double
 • (without title)
  Germain Pinel: Sarabande – La Double
  Anonymous: (without title)
  Ennemond Gaultier: Sarabande espagnole – d’une autre manière – La Double
  Johann Heinrich Schmelzer: Ciaccona in A Major
  Anonymous: Air – La Double
 • Sarabande – La Double
 • Aria, der Bettelmann genandt – La Double
  Jean Berdolde Bernard Bleystein de Prague: Adieu de sa maîtresse – La Double – Autrement
  Achaz Casimir Hültz: Gigue – La Double – La Double allegro – La Double
  Anonymous: Ciaccona