Database literatuur voor renaissanceluit

Een paar jaar geleden ben ik begonnen een database samen te stellen met alle muziek voor renaissanceluit, verschenen tussen ongeveer 1460 en 1620. De volgende PDF’s zijn afkomstig uit deze database. Ik hoop dat dit een functioneel instrument zal zijn en een bron van inspiratie voor iedereen die renaissanceluit speelt. Dit werk kan nooit compleet zijn, er zullen regelmatig updates volgen.

Op de eerste pagina geef ik telkens de naam en publicatiedatum van de bron. Verderop staat een lijst van de artikelen die over deze bron zijn geschreven in de tijdschriften van The Lute Society, The Lute Society of America en de Belgische Luitacademie. Soms volgt nog andere informatie, maar die is verre van volledig.

Op de volgende pagina’s staat een lijst van de stukken in de bron samen met al hun concordanties. Wat betreft deze concordanties gaf ik bij het samenstellen van de PDF’s de voorkeur aan een inspirerende aanpak boven een strikt wetenschappelijke. Een calata in het Dalza-boek kan sterk verschillen van een calata in het Francesco Quartiron-boek, maar door ze samen in één concordantie te plaatsen, kan dit misschien inspiratie geven voor een concert. Hetzelfde geldt voor alle battaglias, chiarenzanas, psalmen etc., en voor “secunda/tertia pars” van stukken zoals “Vestiva I Colli” van da Palestrina. Niettemin wordt in de onderliggende database een meer wetenschappelijke benadering gehanteerd.

Stukken die zijn gepubliceerd in de tijdschriften van The Lute Society, The Lute Society of America of de Belgische Luitacademie, krijgen ook een referentie. Dit geldt ook voor stukken die verschenen zijn in moderne non-facsimile-edities.

Laat gerust commentaar achter of wijs op eventuele fouten op tom.van.eygen@pandora.be

Tom Van Eygen

Doe dan een gift op onze rekening BE92 0636 1463 9323 op naam van Belgische Luitacademie te 1180 Brussel met vermelding “gift database”

Moest je een bron niet direct kunnen terugvinden, kijk dan zeker in onderstaande index. Om de zoekfunctie te gebruiken, klik op “INDEX” onderaan de lijst.

Database

A

B

C

D

F

G

H

I

J

K

L

M

N

O

P

R

S

T

U

V

W