Nieuwe uitgaven

A method for the Renaissance Lute by Peter Croton

Peter Croton, Amerikaans luitspeler die al jarenlang les geeft aan de Schola Cantorum in Basel en sinds korte tijd ook voorzitter is van de Deutsche Lautengesellschaft heeft een methode geschreven voor renaissanceluit.

Daarbij hoort ook een supplement over de aartsluit of archiliuto, een instrument met dezelfde stemming maar met een uitgebreider basregister. Het leert de beginner zowel de Franse tabulatuur met letters als de Italiaanse met cijfers.

Om het boek ten volle te begrijpen heeft Peter Croton enkele video’s op Youtube gezet waarin hij precies laat zien wat hij bedoelt met al de technische oefeningen die hij beschrijft want beelden met klank zeggen nog altijd meer dan woorden alleen.

Het boek is verschenen in de reeks didactische muziek van de uitgeverij Le Luth Doré.

Het is zowel gericht aan totale nieuwkomers, ook aan jongeren als aan ‘de luitspeler sinds jaren’ die toch zijn techniek wat wil bijspijkeren. Croton vertrekt eigenlijk vanuit de stem, de accenten die we dagelijks gebruiken bij het spreken of ook het zingen. Hij gebruikt historische bronnen als muziekvoorbeelden en vertelt ons eveneens over de retoriek die bij deze muziek hoort. De arm, pols en vingerbewegingen moeten zo efficiënt mogelijk worden aangeleerd vanuit anatomisch ergonomisch standpunt, ieder speelt daarbij vanuit zijn hoogstpersoonlijke fysionomie. Tenslotte is er ook de mentale training die nodig is om heel de boel te beheersen en sturen, hier geeft hij ook de nodige aanwijzingen voor.

>> website

De Zuidelijke Nederlanden en de Luitmuziek door Dr. Godelieve Spiessens

Dit boek is volgens het eigen zeggen van de auteur haar laatste en misschien wel het belangrijkste als synthese van al de kennis die zij gedurende meer dan een halve eeuw heeft opgebouwd over dit onderwerp.

Toen ze haar doctoraat schreef over de figuur van Emmanuel Adriaenssen, wat toen op slag als een heel belangrijke studie werd aanzien daar zij toen tal van nieuwe feiten aan het licht bracht, heeft de luit haar niet meer losgelaten.

Daarnaast publiceerde zij nog talrijke werken in gespecialiseerde tijdschriften en muziekencyclopedieën, een monografie over de schilder Alexander Adriaenssen, een boek over de Antwerpse speellieden en in 2009 Geluit in Antwerpen.

Het nieuwe boek is een must voor elke luitliefhebber die geïnteresseerd is in de geschiedenis van de luit in heel ons land.

Na een uitgebreide inleiding behandelt het eerst de luitisten in hofdienst (13de-16de eeuw) per eeuw gerangschikt en dan de spelers in kerk- en stadsdienst (14de-17de eeuw) in volgende steden: Mechelen, Dendermonde, Geraardsbergen, Leuven, Antwerpen, Aalst, Kortrijk, Diksmuide, Tienen, Ieper, Luik, Brussel. Een derde hoofdstuk gaat over luitbouw (15de-18de eeuw) en een vierde over tabulatuurdruk van 1529 tot in de18de eeuw. Dan komt een uitvoerig chronologisch overzicht van al de muziek voor luit, cister en gitaar die in de Zuidelijke Nederlanden geschreven of gedrukt werd. Over het hele boek verspreid zijn er meer dan dertig afbeeldingen, meestal in kleuren. Bijna 260 eindnoten vervolledigen dit wetenschappelijke werk, dat tegelijkertijd toch heel toegankelijk is voor de modale lezer en luitspeler.

Uitgave in eigen beheer, juni 2018.
De prijs van het boek bedraagt slechts 30€, plus 5€ verzendkosten in België, 14€ in Europa.

Bestellen

Schrijf het door u verschuldige bedrag over op rekening BE92 0636 1463 9323 van de Belgische Luitacademie met vermelding “boek De Zuidelijke Nederlanden”

Easy Lute Pieces vol.1 – Gilbert Isbin

This book is a collection – for both children and adults – of original easy-to learn pieces that are highly enjoyable and accessible with singable melodies, easy harmonies and rhythms. It is designed for beginners to early intermediate players.The compositions are written solely into the first and/or second position. These pieces can be played in a recital. Playing a concert of easy pieces will help you to become a better performer.

>> read more …

Three compositions by Brian Wright

  • A Chinese Lachrimae : Seven Songs of Sorrow for voice and renaissance lute (2001)
  • Stabat Mater for voice and renaissance lute (2017)
  • Meditations on the Hymn: Ave Maris Stella for voice and renaissance lute (2018)

Composed by Brian Wright

Te bestellen via the English Lute Society www.lutesoc.co.uk

10 Compositions for Solo Lute – Gilbert Isbin

Nieuwe Uitgave door de UK Lute Society

10 new lute pieces in an accessible contemporary style for six course lute, calling for intermediate to advanced technique.

Review ’10 Compositions For Solo Lute Vol3′ in Lauten-Info 1/2016 by Joachim Lüdkte

Pioneers of the Lute Revival – Jo Van Herck

Method for the Baroque Lute – Miguel Serdoura

A practical guide for beginning and advanced lutenists 

>> website

Twenty-one pieces by John Dowland

arranged for lute trio (GGD) with two easy extra parts (GG) to be added ad lib. by Stewart McCoy

Here are some of Dowland’s best-known pieces – Lachrimae, The Frog Galliard, and others – together with some of his less well-known ones like The Shoemaker’s Wife and Thomas Collier’s Galliard. For players of more modest ability, there are also two extra parts which provide simple chords and an easy melody line, which may be added to the trio or played together as a duet. Ideal for lute playing days, early music courses, or any occasion when lutenists simply want to have fun playing together.

Set of five part-books: EUR 29 + Air mail: EUR 7 

www.luteonline.se

Luitboek van Thysius

Nieuwe NLV/KVNM facsimile editie van het Luitboek van Thysius is op 7 juni 2009 gelanceerd: Het is met hardcover uitgegeven in drie delen: één met concordanties, bibliografie en musicologische en biografische artikels, de twee andere delen bevatten al de muziek, 907 stukken in totaal, in franse tabulatuur (weliswaar 7 lijnen, dat is even wennen).

Heel duidelijke reproductie, de meeste muziek is speelbaar op een 7 korige luit, pas de stukken van latere datum gaan tot 10 korige met lage do. Het technisch niveau is zeker haalbaar voor een goede amateur, er staan zelfs heel makkelijke beginnerstukjes in.

>> website Nederlandse Luitvereniging

Chacona y otras obras de Johann Sebastian Bach

(BWV 996, 998, 999, 1001  y 1004)
[for baroque guitar]
editadas y estudiadas por THOMAS SCHMITT
(= deleite del alma, vol. II)

>> Thomas Schmitt

Fantasia que contrahaze la vihuela de Alonso Mudarra

door Michel Armoric, https://fr.wikipedia.org/wiki/Michel_Amoric