Baston Flemish and French Chansons – Ratas del viejo Mundo

“2021 is een Josquin-jaar”, dacht luitist Floris De Rycker, “en dus neem ik een CD op met muziek van Josquin… Baston!”. Typisch voor deze avontuurlijke opper-rat, die met zijn Ratas del Viejo Mundo in het obscure duikt en daar prachtige vondsten doet.

Josquin Baston dus, wat weten we over deze componist? Dat hij werd geboren omstreeks 1515 (?) en is overleden omstreeks 1576, en dat hij tot de vierde generatie Vlaamse polyfonisten behoorde (met onder meer Willaert, de Rore en Gombert). En dat zijn chansons werden uitgegeven door Susato en Phalesius, vaak in boeken die ook muziek bevatten van de allergrootsten.

Nu, met de gloednieuwe CD van de Ratas del Viejo Mundo in onze speler, weten we over Baston ook dat zijn chansons prachtig zijn. Voor het eerst horen we hen (oud-) Nederlands zingen, en voor Soetkin Baptist is dat natuurlijk geen probleem, maar ook de anderen trekken zich aardig uit de slag. Beide gamba’s en Floris zelf op luit en gitaar zorgen voor mooie begeleidingen, en enkele instrumentale versies. Vaak laat Floris de instrumenten inzetten, en pas na een paar minuten komen – heel subtiel – de stemmen er bij. Het resultaat is betoverend. Ook de lay-out en tekstboek van deze CD zijn (zoals steeds bij Ramée) weer heel aantrekkelijk.

Zeer mooi, deze vijfde CD van de Ratas, we kijken al uit naar de zesde!