Bright and early – Hopkinson Smith

“Bright and early” heet de (voorlopig?) laatste CD van de illustere Hopkinson Smith. En “bright” is hij zeker: op zijn vertrouwde zeskorige Joel van Lennep luit (gebouwd in 1977!) brengt de heer Smith – Hoppie voor de vrienden, maar wie is dat niet? – een heerlijk recital met vroege renaissancemuziek van Spinacino, Dalza en Marchetto Cara. De opnametechniek is buitengewoon, de klank zeer helder.

Over de stemming van deze luit schrijft hij: “Le luth utilisé ici est monté de manière un peu inhabituelle”, blijkbaar staan niet minder dan vier koren in octaaf gestemd. Om dat te rechtvaardigen verwijst hij naar een artikel van prof. Marc Lewon, maar we geloven hem op zijn woord. Het zal wel historisch verantwoord zijn. (Overigens vind je op YouTube zeer boeiende filmpjes van Marc Lewon).

Vijfenzeventig was Hopkinson toen deze CD in 2021 werd opgenomen, maar daar merk je niets van: technisch onberispelijk, met veel respect voor de genoteerde tabulatuur, en toch vol fantasierijke versieringen. Deze man hoeft niets meer te bewijzen, luitisten in de hele wereld kijken terecht naar hem op, en toch schenkt hij ons nog zo’n prachtige CD. Kopen en genieten is de boodschap!

Bespreking door Jo Van Herck