For Several Friends – Music by Locke and Jenkins – Lidewij van der Voort en Fred Jacobs

Wie twee jaar geleden op onze luitdag aanwezig was, kon Fred Jacobs al schitterend aan het werk horen op zijn theorbe. Nu brengt hij een CD uit samen met barokvioliste Lidewij van der Voort. Ze spelen werken van Locke en Jenkins uit de periode van het schrikbewind van de puritein Oliver Cromwell, toen in Engeland alle vermaak in het openbaar verboden werd. Een leuk weetje is dat Locke ooit nog in het Rubenshuis in Antwerpen verbleven heeft tijdens de ballingschap van de Hertog van Newcastle bij wie hij in dienst was tot in 1651.

De meer gedurfde stijl van Locke contrasteert daarbij met de eerder conservatieve Jenkins die overigens een generatie ouder is. Deze muziek was bedoeld om vertroosting te brengen in de barre tijden van toen, maar is even goed relevant voor ons, want – eerlijk gezegd – wie wil er niet even kunnen wegdromen van alle onheilspellende dingen die er momenteel in de wereld gebeuren?

U krijgt alvast twee schitterende barokspecialisten te horen. Fred Jacobs bespeelt een instrument naar Italiaans model, gebouwd door Martin Bowers en Lidewij van der Voort heeft een viool die gebouwd werd door Hendrik Jacobs in het Amsterdam van de late 17de eeuw. De interessante tekst van het inlegboekje is van Peter Holman.

Deze CD bevat 36 tracks met afwisselend Suites van Locke en Airs van Jenkins en is uitgebracht op het label Globe. Prijs € 19.95