Il Barbarino – Paul Kieffer

Paul Kiefer grasduinde voor deze nieuwe plaat in verschillende manuscripten. Naast het titelgevende Barbarino boek uit Napels (nu in Polen PL-Kj Mus. Ms. 40032), is er muziek uit  het Siena luitboek dat in Den Haag bewaard wordt, uit de Augsburgse Hainhofer luitboeken en de Romeinse uitgaven van muziek van F. da Milano en Fiorentino. Maar er zijn in Napels in 1536 al twee opmerkelijke da Milano publicaties door Johannes Sultzbach waaruit geput wordt.

Een klein uurtje 16e eeuwse Italiaanse muziek van nobele Napolitanen als Luigi (vader) en Fabrizio (zoon)  Dentice, maar ook van Francesco Canova da Milano  en Perino Fiorentino, diens leerling, ook minder bekende componistennamen als Francesco Cardone en Giulio Severino. Deze laatste maakte een mooi luitarrangement van Palestrina’s Da poi che vide vostra falsa fede op tekst van Petrarca terwijl Kieffer voor deze opname zelf een madrigaal van L. Dentice voor luit bewerkte. Vergeten we niet dat het Napolitaanse hof toen verbonden was aan de Spaanse kroon, dus er is zeker veel muzikale interactie geweest tussen beide schiereilanden, wat te merken is aan de muziekkeuze op deze cd. De fantasia’s, Folias en primer tono en ricercars zijn zeker Spaans ge├»nspireerd, terwijl andere variatievormen en enkele dansen wel universeel waren in het ganse Europa van die tijd. En uiteraard zijn er de intavolaties van vocale werken zoals Suzanne un jour van Lassus.

Dertien stukken werden hier voor het eerst op cd opgenomen en tellen dus als ‘premiere recording’ zoals dat genoemd wordt. De anonieme Volte met ostinaatbas op nr 12 zal iedere luitspeler wel herkennen, wordt vaak aan Galilei toegeschreven.De viola da mano van Peter Biffin (Australische bouwer) geeft tegenover de 8 korige renaissanceluit gebouwd door Grant Tomlinson (Canada) een mooie afwisseling qua timbre. Aangezien ze dezelfde stemming hebben, kunnen ze hetzelfde repertoire spelen zoals da Milano reeds in zijn titel Intavolatura de Viola o vero Lauto uit 1536 vermeldt.

John Griffiths schreef de interessante tekst van het inlegboekje (Engels-Duits-Italiaans) waar u uitgebreid kunt kennis maken met het zestiende-eeuwse luitleven in Napels.

Het delicate spel van Kieffer is een lust voor het oor, zijn met veel smaak uitgekozen stukken, uit bovendien een niet zo vaak opgenomen repertoire verdient zeker een plaats in uw cd collectie!