Losy – Jan Čižmář

Jan Čižmář, oh! Ensemble Martyna Pastuszka
Losy, Weiss: Lute Music in Prague & Vienna Circa 1700. Music from Eighteenth-Century Prague

Opgewekte kamermuziek met luit gecomponeerd door graaf Jan Antonin Losy von Losinthal (1651-1721) bevat opnames die nu allemaal voor het eerst op CD te horen zijn, zoals een Partita in re klein voor luit, viool en gamba, het is eens iets anders. Fluit en klavecimbel komen eveneens aan bod in de Suites die daarop volgen, naast de luit die natuurlijk een prominente rol speelt. Jan Cizmar dook in archieven over heel Europa om deze muziek speelklaar te maken en hij registreerde deze in Polen met zijn Oh! Ensemble* tussen juni 2022 en maart 2024. Hijzelf bespeelt daarbij een barokgitaar van Jiri Cepalak en twee verschillende modellen 11 korige luiten één van diezelfde J. Cepalak en één van L. Jönsson. Daarnaast wordt in de slottrack een barokluit van D. Van Edwards gebruikt voor het Tombeau dat Weiss schreef bij de dood van Losy.

Beslist de moeite is deze CD met zelden gehoorde muziek van de ‘Prins onder de luitisten’ die zelf trouwens bovendien nog voortreffelijk viool en klavecimbel speelde.

Ik heb verschillende prijzen gevonden op internet

Zoekt u het zelf maar even uit?

SU 4343-2 Published: 24th May 2024

Greet Schamp

*{oh!} Ensemble: Martyna Pastuszka – viool, Marta Kratochvílová – fluit, Anna Firlus – klavecimbel, Krzysztof Firlus – viola da gamba