Mortua dulce cano. A Florilegium of Late Renaissance Lute Music – Michal Gondko

Een authentieke luit uit de 16 e eeuw waarschijnlijk in Padua gebouwd, welwillend ter beschikking gesteld door Andreas Schlegel, gaf Michal Gondko tijdens de pandemie een unieke kans om deze cd te maken. Hij verliet de platgetreden paden en zocht 27 minder bekende stukken uit die hij groepeerde per land: van Italië over Polen – zelfs even in ons land vertoevend met Nicolas (de) Rans – Duitsland om te eindigen in Engeland. The English Huntsuppe van John Whitfield hebben velen onder ons wellicht gespeeld of ook de Bergamasco van G. B. Domenicho.

Er zitten echte pareltjes bij van onbekende componisten zoals Kasper Sielicki, John Hoskins en Joannes Spalkaiber. Er wordt geput uit recent herontdekte luitmanuscripten zoals Pesaro Ms 2-23, Braunschweig Ms C 39, Danzig Ms 4022 en Emanuel Wurstisen’s luitboek dat nu berust in Bazel. Anderzijds gebruikt Gondko gedrukte bronnen zoals Drusina, Barbetta, Molinaro, Besard en Van den Hove. Nicolas Rans verrast met zijn soms onverwachte wendingen in het alombekend idioom van branles uit het Luculentum Theatrum Musicum van Phalèse. De titel van de schijf Dum vixi tacui. Mortua dulce cano verwijst naar het hout dat eerst leefde in het woud en pas na gekapt te zijn, liefelijk kan beginnen zingen. Dat is ook wat Michal Gondko bijzonder goed doet met dit zelden gehoord repertoire, hij verrast door zijn heldere toon, virtuoze spel en de zeer smaakvolle versieringen.

Opgedragen aan Julian Bream en Konrad Ragossnig, twee pioniers van de heropleving van de luit in de vorige eeuw, geeft deze cd een mooie bloemlezing en een interessant inlegboekje met een bijdrage van Schlegel over het gebruik van historische instrumenten.

Prijs: 19€
Label Ramée Catalogue No RAM2007
Barcode 4250128520072

website: https://outhere-music.com/en/albums/mortua-dulce-cano-florilegium-late-renaissance-lute-music

Onderstaande video geeft je een voorproefje van de 64 minuten heerlijke muziek.