Music for Lute Solo & Lute and Recorder – Ernst Gottlieb Baron

Bernhard Hofstötter, luit samen met Bozhena Korchynska, blokfluit en Mariya Bil, cello

De meeste luitspelers zullen Baron voornamelijk kennen van zijn beroemde tractaat “Historisch-theoretische und practische Untersuchung des Instruments der Lauten” uit 1727 waarin hij een overzicht biedt van luitspelers en -componisten naast uitleg over de luit zelf. Geboren in 1696 in Breslau, het huidige Wroclaw, zou hij vanaf 1710 een leerling van Kohout geweest zijn, hij studeerde in 1717 filosofie en rechten aan de universiteit van Leipzig en reisde daarna heel Duitsland rond. Van 1719 tot 1728 bezocht hij kleine vorstelijke hoven zoals Halle, Köthen, Schleiz, Saalfeld, Rudolstadt, Kassel, Fulda, Würzburg, Nurenberg en Regensburg en keerde in 1727 naar Nurenberg terug voor de publicatie van het hogervernoemde werk waardoor hij dus het meest bekendheid verwierf. Van 1737 tot zijn dood in 1760 was hij de theorbespeler aan het hof van Frederik van Pruisen.

De complete editie van Barons luitwerken werd reeds in 2005 verzorgd door de onvermoeibare Jan W.J. Burgers.

De luitsolo en -kamermuziekwerken van Baron zijn beslist de moeite waard, zeker voor wie van deze galante stijl houdt. Er zijn enkele fragmenten te beluisteren op
https://www.brilliantclassics.com/articles/b/baron-music-for-lute-solo-lute-and-recorder
Dit alles wordt u gebracht door de ons reeds welbekende Bernhard Hofstötter, luit samen met Bozhena Korchynska, blokfluit en Mariya Bil, cello, deze cd werd vorige zomer dus in augustus 21 opgenomen in Lviv, Oekraïne.

Briljant classics Cat nr 96080
EAN code 5028421960807
Release Juni 2022