Robert De Visée Intimité et grandeur – Fred Jacobs, french theorbo

Hoewel deze opname intussen al 5 jaar oud is blijft ze een mijlpaal in de registraties van werken voor theorbe van Robert De Visée. Eigenlijk is het al een derde cd in een reeks met de overige ondertitels Pièces de théorbe en Confidences galantes.

Gegroepeerd per toonaard gaat het om telkens kleine suites zowel originele composities als bewerkingen van populaire balletten en opera’s van Lully die na diens dood nog immens populair bleven.

De rijke afwisseling op deze cd biedt een voortreffelijk overzicht van wat De Visée geschreven heeft voor de Franse theorbe en is met virtuositeit en tegelijk met veel gevoel gespeeld door een specialist ter zake: Fred Jacobs. In het inlegboekje geeft hij nog meer interessante uitleg in het Engels en Frans over de muziek terwijl Michael Lowe, de bouwer van het instrument (mensuur 83 cm & 144 cm, darmbesnaard) de verschillen toelicht met Italiaanse instrumenten. De Franse teorbes met enkel roset werden voornamelijk in de buurt van Parijs gemaakt en men herbruikte vaak de gegeerde schelpen van bestaande basluiten, dus die met veel diepere buiken dan de Italiaanse tegenhangers. Hoewel er nog een kleinere variant bestaat, de zgn. théorbe de pièces die een kwart hoger gestemd was, speelden virtuozen als De Visée, Hurel en Le Moine toch liefst op dit grotere instrument in A. Fred Jacobs is een vaste waarde in de luitwereld en geniet internationaal erkenning, met onlangs nog een mooie recensie in het dagblad Trouw: Jacobs is als altijd de fijnzinnige meester op zijn instrument. Weldadig mooi. (Peter van der Lint) Deze cd is overigens in Engeland opgenomen www.metronome.co.uk

We hopen Fred volgend jaar in oktober 2021 op onze luitdag in St Lambrechts Woluwe te mogen verwelkomen.

Metronome CD1090 prijs: 20€