Roncalli: Complete Guitar Music

De Capricci armonici sopra la chitarra spagnola uit 1692 van graaf Ludovico Roncalli (1654–1713) worden beschouwd als de laatste publicatie voor de 5 korige barokgitaar. Een verre nazaat Angelo Guiseppe Roncalli, is u wellicht nog bekend als de latere paus Johannes XXIII. Dit opus 1 is tevens het enige uitgegeven werk van de gitaarspelende graaf uit Bergamo, een amateur in de goede zin van het woord. Roncalli droeg het op aan kardinaal Benedetto Panfolio, ook een fervent muziekliefhebber, want deze schreef zelf enkele libretto’s voor opera’s van Händel en Scarlatti.

Deze muziekcollectie trok bij de herontdekking van de Oude Muziek, als één van de eerste met oude gitaarwerken, de aandacht van Oscar Chilesotti, die ijverig transcripties maakte welke op hun beurt in 1931 Ottorino Respighi inspireerden om een orkestbewerking te maken van de Passacaglia in g klein voor zijn bekende Antiche danze ed arie per liuto. Het is ook om die reden dat klassieke gitaristen deze werken kennen en vaak spelen. Maar op de klassieke gitaar komt deze muziek toch niet helemaal tot zijn recht, want wanneer men deze werken hoort op het instrument waar het oorspronkelijk voor geschreven is, met zijn heel eigen speelwijze en ook de oktaafstemming van het vierde koor, hoort men pas de speciale effecten.

De klassieke suitevorm volgend, komt na een vrije Preludio, Alemande, Corrente, Gigua, Sarabanda en als besluit een Passacaglii, Gavotte of Minuet. De negen sonates worden prachtig vertolkt door Bernhard Hofstötter, u wellicht al bekend van onze luitdagen in Brussel waar hij in october 2019 nog een recital bracht op zijn barokmandoline. Op deze cd bespeelt hij een echte, prachtig gerestaureerde Matteo Sellas uit 1640. In het interessante inlegboekje vertelt Monica Hall u nog veel meer wetenswaardigheden. Hofstötter speelt onberispelijk, inspirerend, muzikaal en verfijnd deze pretentieloze muziek. Deze twee cd’s in één hoesje uitgegeven door Briljant Classics wil ik van harte aanbevelen.

Greet Schamp

website: https://www.brilliantclassics.com/articles/r/roncalli-complete-guitar-music/