The Filippo Dalla Casa collection

De gebroeders Zapico, Pablo op archiliuto en Daniel op theorbe lanceerden hun nieuwste cd met als uitgangspunt de collectie «Suonate di Celebri Auttori per l’Arcileuto Francese» (Bologna, 1759/60) een manuscript in twee delen met arrangementen van verschillende solo’s voor aartsluit en transcripties van andere werken verzameld door Filippo Dalla Casa, een schilder uit Bologna, die zelf luit speelde. De werken in rococostijl veelal van de alom tegenwoordige anonymus worden geflankeerd door weinig bekende namen als Lodovico Fontanelli [ca.1682 – 1748], met een TRIO enGiuseppe Vaccari met zijn CONCERTO À MANDOLINO, È BASSO DEL ARCILEUTO.

Dalla Casa zegt zelf »L’Arcileuto Francese, altro non è, che un clavicembalo portatile, tutta la musica che si suona in esso, si eseguisce nell’Arcileuto, col divario che è più difficile […]« (dat de archiliuto eigenlijk een draagbaar klavecimbel is en er zeker mee kan wedijveren)

Hij bespeelde beide instrumenten die we hier horen op deze cd en kon er zelf niet tussen kiezen zoals hij schreef in zijn inleiding »Regole di Musica, ed’anco le Regole per accompagnare sopra la Parte per Suonare il Basso continuo & per l’Arcileuto Francese, e per la Tiorba. Per uso di me Filippo Dalla Casa Suonatore di essi« vandaar zou hij wel blij geweest zijn met de oplossing van de broers Zapico om zo mooi beide instrumenten te combineren. Het gaat hier grotendeels om wereldpremières.

De anonieme Sinfonia à solo di arciliuto in vier delen, is afkomstig uit de Harrachmanuscripten, in Rohrau, Oostenrijk. Het manuscript (nu onder het siglum GB-Lam MS799) kwam na een veiling in Munchen in 1956 in het bezit van Robert Spencer, die schonk het later aan de Royal Academy of Music in London. Deze instelling zal het handschrift spoedig digitaal ter beschikking stellen.

Een uittreksel is te horen op hun Youtubekanaal:

meer info op www.pablozapico.com

De CD kost 23€ voor verzending binnen Europa. Een vrolijke noot in deze barre Coronatijden.