Two lutes with grace – Plectrum Lute Duo’s of the Late 15th Century

Een mooie woordspeling als titel voor deze cd met twee plectrumluitspelers en een zangeres, Grace Newcombe. Deze combinatie biedt vele mogelijkheden om muziek uit de late 15e eeuw te verklanken.

Het heldere spel van beide luitspelers is van de hoogste kwaliteit, elke luit volgt haar eigen weg: de tenorista speelt het thema en de andere verzorgt de virtuoze omspelingen. Waar de tenorista tweestemmig tenor en contratenor combineert, doet hij dat met plectrum en vingernagel tegelijk, een techniek die is ontwikkeld door Crawford Young. Van deze laatste kennen we natuurlijk zijn legendarische opname Schröder ‘Amours Amours’ Glossa 2001, samen met de inmiddels betreurde Karl-Ernst. Dit was een mijlpaal in de herontdekking van dit repertoire.

Maar nu wat meer over deze gloednieuwe cd Two lutes with Grace.

Grace Newcombe vertolkt de vocale nummers met veel soepelheid, stijlkennis en aangrijpende muzikaliteit begeleid door de luiten. Daar tegenover krijgen we puur instrumentale versies zoals La Bernardina van Josquin en het anonieme J’ay pris amours in verscheidene bewerkingen door o.a. zes van Spinacino. Er zijn een drietal originele luitduo’s van Dalza te horen zoals zijn overbekende Piva naast eigen bewerkingen van deze rasmuzikanten. De luitspeler Paul Kiefer bewerkte samen met Crawford Young ‘Mit ganzem willen’ en brengt dit in ‘wereldpremière’ maar Marc Lewon, die naast de plectrum luit ook gittern speelt in een zestal nummers, heeft ook daarvan zijn eigen versie hier vastgelegd. Bonnie Blackburn schreef de tekst van het inlegboekje en heeft het over de legendarische luitvirtuoos uit Ferrara: Pietrobono dal Chitarino (c. 1417-1497). Hoewel we van deze luitist die aan verschillende hoven in Italië optrad geen enkele eigen compositie kennen, geeft de muziek op deze cd toch wel een goed idee hoe zijn repertoire zal geklonken hebben.

>> website Naxos

Alvast een stukje live van op het Utrecht Oude Muziekfestival 2018