Virtù e Nobiltà Theorbo, Music in Baroque Rome – Giovanni Girolamo Kapsperger

Kapsperger, een edelman van Duitse afkomst, werkte aanvankelijk in Napels, maar beleefde zijn hoogdagen in Rome in dienst van kardinaal Francesco Barberini, de neef van paus Urbanus VIII. Voor deze kringen componeerde en publiceerde hij talloze werken voor luit, teorbe en liederen die veel bijval genoten en welke hij vaak aan hen opdroeg.

Fred Jacobs koos stukken uit het Libro Terzo (1626) en het Libro Quarto (1640) d’intavolatura di chitarrone, beiden gedrukt in Rome: een mooie waaier van toccata’s, preludes, verschillende dansvormen en bekende thema’s uit de 17e eeuw. Kapspergers bewerkingen van de Mattacino en andere karnavalsmuziek brengen een vrolijke noot tussen meer ernstige stukken, die gelardeerd zijn met de kenmerkende virtuoze loopjes uitgevoerd met alleen de linkerhand.

Fred Jacobs kwijt zich feilloos van de taak om al dat moois met veel stijlkennis en de juiste techniek te vertolken op zijn 14 snarige teorbe gebouwd door Malcolm Prior naar een model van Buchenberg uit 1614. Met uitzondering van de 6e snaar die van ‘loaded nylgut’ is en gemaakt door Mimmo Peruffo, is het instrument bespannen met echte darmsnaren waardoor het perfect past in het klankidioom van de school van Gusta Goldschmidt en Anthony Bailes waarvan Fred Jacobs de erfgenaam is.

De laatste jaren zien we een trend van alsmaar grotere teorbes naar historisch model en dit is zo een van die giraffen met respectieve snaarlengtes van 89 & 159 cm. Dat hoort men aan de bijzondere diepe en doordringende klank die dit reuzeninstrument voortbrengt onder de kundige vingers van Fred Jacobs, docent aan het Amsterdamse Conservatorium. Voor de liefhebbers van Kapsperger zeker een aanrader naast zijn cd’s met het volledige werk voor teorbe van Robert De visée op hetzelfde label, die u wellicht al kent!

Metronome CD 1093 prijs: 16,5 €

>> Beluister op Spotify