Nieuwe uitgaven najaar 2021

Wie droomde er ooit al van om eens muziek te spelen van bekende klassieke componisten die helaas nooit originele werken voor luit schreven? Barokluitspelers worden nu verwend door enkele nieuwe uitgaven die toch wel uit onverwachte hoek komen.

Lundgren Edition

Bij Lundgren Edition verschenen Schuberts Winterreise en andere liederen, o.a. uit Die schöne Müllerin en Rosamunde en delen uit Beethovens bekendste pianosonates zoals de Pathétique, de Mondschein en de Pastorale, allemaal bewerkt voor een theorbe of barokluit in d klein. Het is een zeer praktische uitgave met duidelijke aanduiding van de stemming van de baskoren en handige, uitklapbare pagina’s zodat men nooit hoeft te draaien want vaak zijn het wel vier bladzijden aan één stuk. Stefan Olof Lundgren schreef zelf ook Drei Sonaten voor barokluit, die het album met de Winterreise nog verder aanvullen.

U kan deze werken alvast bekijken en beluisteren op http://www.luteonline.se/you_tube.htm

Eerst speelt Lundgren eigen composities waaronder zijn ‘32 variaties op een ground in d’ die me wel kunnen bekoren en daarna volgt Schubert waarbij de melodie van het lied mooi geïntegreerd is in de begeleiding. Dit alles wordt gespeeld op een zgn. Duitse theorbe in d klein stemming, een instrument met 14 enkele snaren. Het 8ste, 9e en 10e koor worden niet zoals gebruikelijk aangeduid met /a //a en ///a maar met 1, 2, 3 wat dan mooi verder aansluit op de gebruikelijke tekens voor de overige bassen 4, 5, 6 en 7.

Deze bewerkingen herinneren er ons aan dat de arme Schubert bij gebrek aan een piano, deze werken wellicht eerst op een gitaar heeft geconcipieerd, dus we staan terug dicht bij de bron met deze uitvoering.

In een achttal stukken heeft men wel de allerlaagste bas nodig, bv. gestemd op As, die men niet heeft op een 13 korige barokluit. Bij elk stuk staat de stemming van de bassen duidelijk aangegeven:

Verder zijn er nog drie afzonderlijke sessies te beluisteren.

Sonate No. 8, Op. 43 / I Allegro / II Allegretto / III Allegro van Stefan Lundgren zelf en vanaf minuut 11 Schuberts Auf dem Flusse (Winterreise, Op. 89, 1827, Nr. 7) Der greise Kopf (Nr. 14) Der Stürmische Morgen (Nr. 18)
Schubert: Einsamkeit (Nr. 12) Im Dorfe (Nr. 17) Lundgren: Sonate No. 10, Op. 45 / I Moderato / II Largo / III Presto vanaf minuut 23 weer Schubert: Der Lindenbaum (Nr. 5) Rast (Nr. 10) Die Krähe (Nr. 15)
met eerst weer zijn eigen composities waaronder vanaf minuut 9’30 de eerder genoemde ‘32 variations on a ground in d’ en dan bij minuut 15’ Schubert: Die Wetterfahne (Nr. 2) Täuschung (Nr. 19) Der Wegweiser (Nr. 20) Das Wirtshaus (Nr. 21) Der Leiermann (Nr. 24)

Het is een ongelooflijke prestatie alleen al om al deze muziek aan te passen voor luit, neer te pennen en ze dan ook nog eens allemaal te spelen en te registreren, bravo Stefan Lundgren!

The Romantic Lute

Nine compositions by Ludwig van Beethoven and Franz Schubert
Transcribed and arranged for d-minor Lute
by Stefan Olof Lundgren
(what kind of lute do You need?)

€ 29.00 + Air Mail € 7.00

Franz Schubert – Winterreise
3 Songs from WINTERREISE Op. 89, 1827
Transcribed for 14-course Theorbo in d-minor-tuning
and
Stefan Olof Lundgren
Three Sonatas for 13-course Theorbo in d-minor-tuning
Op. 43 – 45, 2019
 
70 pages.

€ 42.00 + Air Mail € 7.00

Le Luth Doré

Men kan nu arrangementen spelen van werken van beroemde klavecinisten gemaakt door Claire Antonini in een uitgave van Le Luth Doré met werken van Couperin, Marais, Forqueray, d’Angelebert, Chambonnières, De la Barre, Geoffroy en Hardel.

Twee delen met het London manuscript van S.L. Weiss verschenen eveneens bij Le Luth Doré, https://leluthdore.com/luths/partitions/; deze zijn zowel afzonderlijk als samen te verkrijgen.

Dan is er Los seys libros de Delphin van de Narvaez voor vihuela, een Urtextuitgave door John Griffiths met Italiaanse en Franse tabulatuur.

Plannen voor 2022 zijn nog twee boeken met al de Bach “originals” en alle transcripties van de suites voor cello, viool en fluit door Nigel North en alle eigen composities en bewerkingen die Hopkinson Smith maakte.

Op het lijstje van de komende uitgaven staan nog meer projecten met bekende musicologen zoals Victor Coelho, Franco Pavan, John Griffiths…

CategorieënNL